Tradicionalni slovenski zajtrk

Logo TZS 2

16. 11. 2018 smo obeležili Dan slovenske hrane z vseslovenskim projektom Tradicionalni slovenski zajtrk.

Projekt organizira Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS v sodelovanju z drugimi ministrstvi, zavodi in organizacijami. Izvajamo ga vsak tretji petek v novembru. Nastal je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, saj so čebelarji želeli, da bi bil med slovenskih čebelarjev vsaj en dan na leto zajtrk slovenskim šolarjem.

Sredstva za izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka je zagotovilo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Namen projekta je spodbujanje otrok k rednemu zajtrkovanju in opozoriti na pomen uživanja kakovostne hrane iz domačega okolja. Zato so bila vsa živila v tem obroku pridelana oziroma predelana v Sloveniji. Mleko in kruh so pripeljali s kmetije, jabolka iz Sadjarskega centa Maribor v Gačniku, med so pridelale čebele iz šolskega čebelnjaka, maslo so v mlekarni izdelali iz slovenskega mleka.

Z uživanjem lokalno pridelane hrane izboljšujemo svoje zdravje, saj ima hrana iz lokalnega okolja več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost, pa tudi okusnejša je. Vsebuje manj aditivov, kot so konzervansi in barvila. Pridelovalci plodove zaradi kratkih transportnih poti obirajo bolj zrele in zaradi krajše poti prevoza hrane je tudi onesnaževanje okolja manjše.

01

02

03

Kontakt

Osnovna šola Pesnica

Pesnica pri Mariboru 44
2211 Pesnica pri Mariboru

Spletna stran: www.ospesnica.si
E-naslov: info@ospesnica.si
Telefon: +386 (0)2 654-42-00
Telefon: +386 (0)2 654-42-01

Obrazec za prijavo

© Osnovna šola Pesnica. Vse pravice pridržane. Oblikovanje Boris Fliser 2009-2019

Glavni meni