dom_Idila


V okviru projekta Pošljimo sapico prijateljstva in duhu volonterske dejavnosti, smo se odločili, da bomo redno obiskovali Dom starejših Idila v Vukovskem dolu, od letos naprej pa bomo obiskovali še Dom Danice Vogrinec na Pobrežju.. Za obisk starostnikov smo se odločili, ker smo mnenja, da prijatelj ni samo sošolec ali vrstnik, ampak tudi nekdo iz popolnoma drugega okolja in da nas taki prijatelji s svojimi lastnimi izkušnjami bogatijo ter nam širijo obzorja. Povezali smo se z osebjem doma in skupaj sestavili načrt obiskov. Odločili smo se, da bomo starostnike obiskovali dvakrat mesečno in jim pomagali pri načrtovanju in izvedbi ustvarjalnih delavnic. V okviru prireditev Doma starejših pa se jim bodo predstavili učenci, ki so uspešni na različnih interesnih področjih (ples, šport, glasba, ....).

Mentorici: Tatjana Dvoršak in Lea Bačnik


Na OŠ Pesnica tudi v tem šolskem letu nadaljujemo z volontersko dejavnostjo in projektom Pošljimo sapico prijateljstva.

 

PODARIM VAM SVOJO DLAN Z LEPO MISLIJO

Sodelovanje in stik z oskrbovanci Doma starejših Idila je v mesecu decembru 2020 potekal drugače kot doslej – na daljavo. Lotili smo se akcije Podarim vam svojo dlan z lepo mislijo. Da bi jim vsaj malo polepšali predpraznični čas, so učenci v času šolanja od doma in otroci iz vrtca izdelali voščilnice in jih dostavili do nabiralnika pred šolo v Pesnici ali do nabiralnika pred vrtcem v Pernici.

Odziv otrok je bil še večji, kot smo si želeli in upali. V obeh nabiralnikih se je nabralo veliko voščilnic – vsak oskrbovanec Doma starejših Idila bo dobil svojo voščilnico.

Z akcijo smo starostnikom, ki se sedaj prav gotovo počutijo še bolj osamljene, želeli dati vedeti, da mislimo nanje. Upamo, da jim bomo z voščilnicami narisali nasmeh na obraz.

Voscilnice


V četrtek, 12.12.2019, je 8 devetošolcev (Kaja Pešl, Teja Štandeker, Julija Valentan, Lana Altenbaher, Jernej Podrzavnik, Maj Kaloh in Žan Žerjav) obiskalo stanovalce Doma starejših Idila v Vukovskem dolu. Pripravili in izvedli so božično-novoletno delavnico, na kateri so skupaj s starostniki izdelovali okraske za njihovo božično jelko, katero so nato skupaj še okrasili.
S tem sodelovanjem in druženjem so starostnikom popestrili predpraznični dopoldan.

Tatjana Dvoršak in Lea Bačnik

V petek, 15.11. 2019, so devetošolci obiskali stanovalce Doma Danice Vogrinec na Pobrežju. V času od 9.00 do 11.00 ure so pomagali izvajati delavnice in ustvarjali božično-novoletne izdelke. S tem sodelovanjem so starostnikom pripomogli pri izvajanju delavnic in jim z druženjem popestrili dopoldan.
Lea Bačnik in Tatjana Dvoršak


V petek, 17. maja 2019, se je 8 učenk 9. a (Lenina Behin, Lea Leskovar, Eva Gabor, Špela Lešnik in) in 9. b razreda (Lara Donik, Zala Fras, Klara Ekselenski, Nina Jemenšek) v spremstvu dveh učiteljic odpravilo v Dom starejših Idila v Vukovskem dolu. Učenke so pod budnim očesom učiteljice geografije, Gordane Rubelj, pripravile kviz Lepo je biti Slovenec, kjer so se starostniki v sodelovanju z našimi učenkami pomerili v poznavanju Slovenije. Učenke so pripravile vprašanja tipa DRŽI/NE DRŽI, ABC odgovorov ter poznavanje zemljevida Slovenije in tipičnih značilnosti določenih krajev. V zadnjem sklopu vprašanj pa so starostniki iz opisa nekega kraja in njegovih značilnosti morali ugotoviti za kateri kraj grej. Starostniki v sodelovanju z našimi učenkami so se odlično odrezali in ugotovili smo, da Slovenijo poznamo zelo dobro. Oskrbovanci in zaposleni v domu so zelo pohvali naše učenke za zelo izvirno pripravo in izvedbo kviza.

Zapisali: Tatjana Dvoršak in Lea Bačnik

V četrtek, 7. februarja je 8 učencev iz 5., 6., 7. in 8. razreda v spremstvu dveh učiteljic obiskalo Dom starejših Idila v Vukovskem dolu. Naši učenci so starostnikom z veliko dobre volje, glasbe, petja in lepih mislih o spoštovanju popestrili dopoldan s proslavo ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku.
Učenca in voditelja proslave, Nika Kegl in Nikita Herzog, sta starostnikom pomen praznika in kako ga obeležujemo na naši šoli. Povedala sta, da tako kot na osrednji državni proslavi podelijo Prešernove nagrade, tudi na naši šoli podelimo prav posebna priznanja oz. nagrade, ki si jih prislužijo najboljši ustvarjalci na likovnem in literarnem področju na šolskem natečaju Prešernijada. Učenci vsako leto razmišljajo na drugačno, zanimivo temo in letos je Prešernijada nosila naslov Spoštljiv odnos. Učenci so razmišljali o spoštovanju med ljudmi, o spoštovanju do živali, o spoštovanju do kulturne in naravne dediščine, Nika in Nikita pa sta nekaj teh misli prenesla starostnikom in drugemu osebju v domu.
Program se je začel s čudovitim glasom učenke Eveline Koletnik, ki je zapela slovensko himno. Sledili so Sonetje nesreče, ki sta jih v slovensko – ruskem tandemu zrecitirali Evelina Koletnik in Julija Herzog. Za glasbeno instrumentalni del pa so poskrbeli naš harmonikaš Alen Štromajer, odlična Kaja Pešl na klarinetu in tokrat sta se oskrbovancem doma prvič predstavila še Gašper Valentan s trobento in naša najmlajša predstavnica in izjemna flavtistka Neli Roš, ki nas je vse presenetila s svojim vrhunskim in doživetim nastopom.
Poklonili smo jim Pesniško pekarno, ki je zbirka literarnih nagrajencev lanske Prešernijade, direktorica Doma pa je vsem zbranim prebrala ravno pesem Pesniška pekarna, ki jo je napisala učenka Gaja Bohl.
Zadovoljni in ponosni nase, smo se posladkali z dobrotami, ki so jih za nas pripravili v domu in se poslovili z obljubo, da se vrnemo kmalu.

Zapisali: Tatjana Dvoršak in Lea Bačnik

V četrtek, 25. oktobra je 8 učencev iz 6., 7. in 8. razreda v spremstvu dveh učiteljic obiskalo Dom Danice Vogrinec na Pobrežju. Naši učenci so starostnikom z veliko dobre volje, glasbe, petja, igre in plesa popestrili dan.

Ker naši šestošolci za domače branje berejo dela Bogdana Novaka, sta učenca Nika Kegl in Nikita Herzog odigrala dialog, kjer sta se pogovarjala o avtorju in o knjigah, ki sta jih prebrala.
Učenke Mija Mikiš, Laura Fras in Sara Brumen (ob spremljali svojega inštrumenta ukulele) so s krasnimi slovenskimi pesmimi in svojimi angelskimi glasovi usvojili srca prav vseh v domu.
Naš trobentač Gašper Valentan je s trobento razveselil oskrbovance doma s tremi pesmimi. S tem kar počneta v prostem času, kar ju veseli in v čem sta odlični, pa sta se predstavili še Kaja Pešl na klarinetu s čudovito pesmijo Kje so tiste stezice in Julija Herzog, ki je s svojim vrhunskim baletnim nastopom ganila prav vsakega izmed nas.

Zapisali: Tatjana Dvoršak in Lea Bačnik

 

V petek, 5. oktobra je 8 učencev iz 6., 7. in 8. razreda v spremstvu dveh učiteljic obiskalo Dom starejših Idila v Vukovskem dolu. Naši učenci so starostnikom z veliko dobre volje, glasbe, petja, igre in plesa popestrili zaključek bralne značke, ki jo v domu vsako leto zaključijo s kulturnim programom in predstavniki mariborske knjižnice, ki oskrbovancem doma podelijo knjižne nagrade.

Letošnja tema njihove bralne značke je bil pisatelj Bogdan Novak in ker naši šestošolci prav tako berejo njegova dela, sta učenca Nika Kegl in Nikita Herzog odigrala dialog, kjer sta se pogovarjala o avtorju in o knjigah, ki sta jih prebrala.
Učenke Mija Mikiš, Laura Fras in Sara Brumen (ob spremljali svojega inštrumenta ukulele) so s krasnimi slovenskimi pesmimi (Ne bodi kot drugi, Kdo še verjame in Na planini je živel) in svojimi angelskimi glasovi usvojili srca prav vseh v domu.
Naš muzikant Alen Štromajer je s harmoniko razveselil oskrbovance doma z dvema znanima narodnima pesmima. S tem kar počneta v prostem času, kar ju veseli in v čem sta odlični, pa sta se predstavili še Kaja Pešl na klarinetu s čudovito pesmijo Kje so tiste stezice in Julija Hezog, ki je s svojim vrhunskim baletnim nastopom ganila prav vsakega izmed nas.
Zadovoljni in ponosni nase, smo se posladkali z dobrotami, ki so jih za nas pripravili v domu in se poslovili z obljubo, da se vrnemo kmalu.

Zapisali: Tatjana Dvoršak in Lea Bačnik


V petek, 23. marca je 10 učencev iz podružnične Osnovne šole Pernica (3. razred - Zala Ropič, 4. razred - Hana Slemnik, Kiara Rošker, Andraž Cvikl, 5. razred - Alicia Trost, Nila Raner, Maša Grager, Aljaž Senekovič, Filip Zavernik, Aljaž Železnik) in učenka iz matične Osnovne šole Pesnica (6. razred – Sara Brumen) v spremstvu učiteljic obiskalo Dom Danice Vogrinec. Učenci podružnične Osnovne šole Pernica pod vodstvom mentoric dramskega krožka, Zdenke Tobias in Lee Vernik, so se predstavili z dramsko uprizoritvijo in duhovito priredbo pravljice Rdeča Kapica in Prešernovega Povodnega moža ter jih poimenovali Rdeča Kapica precej drugače in Perniški povodni mož.
Program pa so naši učenci še dodatno popestrili s glasbo harmonikaša Aljaža Senekoviča in pevke Sare Brumen, ki se je spremljala na ukolele.
Druženje smo zaključili s plesom in petjem.
Zapisala: Tatjana Dvoršak

V petek, 16. marca je 10 učencev iz podružnične Osnovne šole Pernica (3. razred - Zala Ropič, 4. razred - Hana Slemnik, Kiara Rošker, Andraž Cvikl, 5. razred - Alicia Trost, Nila Raner, Maša Grager, Aljaž Senekovič, Filip Zavernik, Aljaž Železnik) in učenka iz matične Osnovne šole Pesnica (7. razred - Kaja Pešl) v spremstvu učiteljic, šolske pedagoginje ter gostov iz pobratene Osnovne šole Jovana Popovića iz Kruševca obiskalo Dom starejših Idila v Vukovskem dolu.
Učenci podružnične Osnovne šole Pernica pod vodstvom mentoric dramskega krožka, Zdenke Tobias in Lee Vernik, so se varovancem Doma predstavili z dramsko uprizoritvijo in duhovito priredbo pravljice Rdeča Kapica in Prešernovega Povodnega moža ter jih poimenovali Rdeča Kapica precej drugače in Perniški povodni mož.
Program pa so naši učenci starostnikom še dodatno popestrili s glasbo harmonikaša Aljaža Senekoviča in klarinetistke Kaje Pešl.
Druženje smo zaključili z dobrotami iz njihove kuhinje in drobnimi darilci za vsakega izmed nas, ki so jih izdelali oskrbovanci sami in ki smo jih za njih pripravili učenci OŠ Pesnica in Pernica.
Zapisala: Lea Bačnik

Učenci 8. a in 8. b razreda (Nati Drožan, Lea Leskovar, Nataša Grahornik, Zal Lubej, Rene Jelen, Luka Rašič, Jan Petrinec in Aljaž Čeh Valenčak) so v petek, 10. novembra 2017 ponovno obiskali Dom Danice Vogrinec na Pobrežju. Tokrat so se postavili v vlogo učiteljev in tutorjev ter so varovancem doma pomagali pri težavah in izzivih s katerimi se srečujejo pri uporabi mobilnih telefonov in tablic.
Zapisali: Tatjana Dvoršak in Lea Bačnik.

V ponedeljek, 2. oktobra je 8 učencev iz 6. in 8. razreda (Sara Brumen, Nina Jemenšek, Lara Donik, Zala Fras, Lenina Behin, Klara Ekselenski, Jaka Krčovnik in Tine Zrnko) v spremstvu dveh učiteljic obiskalo Dom starejših Idila v Vukovskem dolu.
Naši učenci so v okviru Unescovega projekta Učenec poučuje, oskrbovancem doma pripravili omizje na temo Šola nekoč in danes. Predstavili so jim našo in podružnično šolo, govorili so o predmetih, ocenah, dnevih dejavnosti, šolski prehrani, prevozih in šolskem redu. Program pa so naši učenci starostnikom popestrili z veliko dobre volje, glasbo našega harmonikaša Tineta Zrnka, flavtistke Nine Jemešek in pevke Sare Brumen.
Ob koncu predstavitev naših učencih pa so oskrbovanci doma pogumno in humorno delili spomine in prigode iz svojih šolskih dni. Ugotovili smo, da se današnja šola in življenje osnovnošolcev precej razlikuje od njihovega.
Druženje smo zaključili z dobrotami iz njihove kuhinje in drobnimi darilci za vsakega izmed nas, ki so jih izdelali oskrbovanci sami in ki smo jih za njih pripravili učenci OŠ Pesnica.

Program in predstavitve pa so naši učenci ponosno in pogumno predstavili še v četrtek, 5. oktobra v Domu Danice Vogrinec na Pobrežju.

Pesnica pri Mariboru, 6.10.2017
Zapisali: Tatjana Dvoršak in Lea Bačnik.


- 25. aprila je 8 učencev iz 7., 8. in 9. razreda (Marcel Bohl, Miha Kac, Mitja Polanec, Sebastjan Plavec, Žanet Vodušek, Teja Bohl, Živa Senekovič in Sara Pavalec) v spremstvu učiteljice in šolske pedagoginje ponovno obiskalo Dom starejših Idila v Vukovskem dolu, kjer so se oskrbovancem doma pridružili na likovni delavnici. V domu so se pridružili projektu »Skupaj smo večji«, ki je hkrati potekal po vsej Sloveniji in je šlo za tekmovanje vpisa v Guinnessovo knjigo rekordov. Vsak izmed oskrbovancev doma, naših učencev in zaposlenih tam je nekaj enostavnega narisal na temo Jaz ali Moja družina, nakar bodo te slike združili v eno veliko skupinsko sliko in poskušali podreti svetovni rekord. Naši učenci so oskrbovancem doma z veliko dobre volje in ob zvokih harmonike našega muzikanta Mitje Polanca popestrili njihovo dopoldne. Podarili smo jim šatuljico učenke 6. razreda, Sare Plavec, ki jo je sama izdelala pri pouku tehnike. Druženje smo zaključili z dobrotami iz njihove kuhinje in drobnimi darilci za vsakega izmed nas, ki so jih izdelali oskrbovanci sami.

Pesnica pri Mariboru, 25.4.2017
Mentorica: Lea Bačnik

- V ponedeljek, 12. septembra 2016 je 7 učencev iz 7., 8. in 9. razreda (Mojca Pleteršek, Sara Pavalec, Sara Lukič, Andrej Železnik, Mitja Polanec, Marcel Bohl in Anel Črnčec) v spremstvu dveh učiteljic obiskalo Dom starejših Idila v Vukovskem dolu. Naši učenci so oskrbovancem doma z pridnimi rokami, veliko dobre volje in ob zvokih harmonike našega muzikanta Mitje Polanca popestrili njihovo ročnodelsko delavnico, kjer so jim pomagali pri brušenju lesa iz katerega bodo naredili počivalnike, ki bodo krasili teraso Doma. Ponovno smo jim podarili sliko naše učenke Mojce Pleteršek, ki jim jo je tokrat lahko predla kar sama. Druženje smo zaključili z dobrotami iz njihove kuhinje in drobnimi darilci za vsakega izmed nas, ki so jih izdelali oskrbovanci sami.

Zapisala: Lea Bačnik


- V ponedeljek, 12.5.2014 so učenci 9. a in 9. b razreda, Natalija Tjaša Avguštin, Zala Lončarič, Klemen Gungl, Barbara Pušnik, Nika Lorber, Sara Truntič, Ana Auda in Teja Žižek v spremstvu šolske pedagoginje Sandre Fuš in učiteljice Lee Bačnik, obiskali Dom starejših Idila v Vukovskem dolu. Naši učenci so za oskrbovance doma pripravili ustvarjalno delavnico, na kateri so skupaj z njimi izdelovali rože iz jajčnih kartonov in špil. Z veliko dobre volje in glasbe so jim popestrili dopoldan in jim v spomin podarili sliko na platnu z motivom Martina Krpana, ki jo je ustvarila učenka 6. razreda, Tjaša Pleteršek na šolski likovni koloniji.

- V sredo, 12.2.2014 so učenci 9. a in 9. b razreda, Natalija Tjaša Avguštin, Barbara Pušnik, Zala Lončarič, Klemen Gungl, Nika Lorber, Sara Truntič, Ana Auda, in Teja Žižek v spremstvu šolske pedagoginje in učiteljice, Veronike Benda Vogrinec in Suzane Herič, obiskali Dom starejših Idila v Vukovskem dolu. Naši učenci so oskrbovancem doma z veliko dobre volje in glasbe popestrili njihovo ustvarjalno delavnico, kjer so ob prazniku zaljubljencev, Valentinovega, izdelovali srca.

- V sredo, 6.11.2013, so učenci 9. a in 9. b razreda, Natalija Tjaša Avguštin, Zala Lončarič, Klemen Gungl, Nika Lorber, Sara Truntič, Ana Auda, Teja Žižek in Maja Unuk v spremstvu šolske pedagoginje in knjižničarke, Sandre Fuš in Jasne Bačani, obiskali Dom starejših Idila v Vukovskem dolu. Naši učenci so oskrbovancem doma z veliko dobre volje in glasbe popestrili njihovo ustvarjalno delavnico, kjer so v različnih barvah in velikostih izdelovali srca.


- V okviru projekta Pošljimo sapico prijateljstva so se učenke 8. razreda, Nika Lorber, Sara Truntič, Teja Žižek, Ana Auda, Lana Bašl, Zala Lončarič in Barbara Pušnik ponovno odločile, da obiščejo Dom starejših Idila v Vukovskem dolu. To druženje je bilo športno obarvano, saj so se učenke in starostniki pomerili v kegljanju. Učenke je spremljal učenec 9. razreda, Rok Najvirt, ki nam je s harmoniko popestril to športno urico. Druženje smo zaključili s plesom in dobrotami iz njihove kuhinje.

- V četrtek, 8.11.2012, so se učenke 8. B razreda, Nika Lorber, Sara Truntič, Ana Auda in Maja Unuk obiskale Dom starejših Idila v Vukovskem dolu. Naše učenke so oskrbovancem doma z veliko dobre volje popestrile njihovo ustvarjalno delavnico, kjer so izdelovali okraske za božično jelko. - V sredo, 15.2.2012, so mažoretke OŠ Pernica ter učenca OŠ Pesnica, Matic Lorbek in Klemen Pešl nastopili v Domu starejših Idila. Varovancem Doma so popoldan popestrili z venčkom narodno zabavnih pesmi ter nastopi športnega plesa in akrobacij.

- Učenke 7. B razreda, Ana Auda, Maja Unuk, Nika Lorber in Sara Truntič so v sredo, 18.1.2012 vodile ustvarjalno delavnico v Domu starejših Idila, kjer so iz praznih jogurtovih lončkov in papirnatih brisač oskrbovance doma naučile izdelovati vazice za rože.

- Učenke 7. b razreda, Nika Lorber, Sara Truntič, Maja Unuk in Ana Auda so v torek v Domu starejših Idila v Vukovskem dolu pomagale oskrbovancem izdelovati okraske za božično drevo.

- V torek, 29.11.2011, so štiri učenke 7. razreda, Nika Lorber, Sara Truntič, Teja Žižek in Maja Unuk ter trije glasbeniki 9. razreda, Matic Lorbek, Klemen Pešl in Aljaž Robnik obiskali Dom starejših Idila v Vukovskem dolu. Naši učenci so oskrbovancem doma z veliko dobre volje, glasbe in plesa popestrili njihov tradicionalni Ustvarjalni dan.

- V torek, 25.10.2011, so štiri učenke 7. B razreda, Nika Lorber, Sara Truntič, Teja Žižek in Maja Unuk obiskale Dom starejših Idila v Vukovskem dolu. Učenke so se volontersko odločile za obisk starostnikov, ker so mnenja, da prijatelj ni samo sošolec ali vrstnik, ampak tudi nekdo iz popolnoma drugega okolja in da nas taki prijatelji bogatijo ter nam širijo obzorja. Na prvem obisku so učenke prisostvovale praznovanju rojstnega dne nekaterih stanovalcev in odločile so se, da bodo v prihodnje Dom starejših obiskovale vsakih štirinajst dni. Starostniki bodo veseli novih prijatelj iz mlajših generacij – za družbo, kot vpogled v svet skozi oči otrok in kot deljenje svojih lastnih izkušenj z mladimi.

Kontakt ...

Osnovna šola Pesnica

Pesnica pri Mariboru 44
2211 Pesnica pri Mariboru

Spletna stran: www.ospesnica.si
E-naslov: info@ospesnica.si
Telefon: +386 (0)2 654-42-00
Telefon: +386 (0)2 654-42-01

Obrazec za prijavo ...

Glavni meni