Oulu

Predstavitev in program projektnega tedna na Finskem...

TEDEN NA FINSKEM

SOBOTA 15. IN NEDELJA 16. 2. 2020
V soboto, 15. februarja smo se ob dveh popoldne odpravili na letališče Dunaj. Na poti do tja smo imeli le manjši zaplet na meji, drugače pa nismo imeli težav. Nato smo prispeli na letališče, kjer smo oddali prtljago in se ob 18.45 vkrcali na letalo. Zame je bilo to prvič, da sem šla na letalo, zato sem bila zelo navdušena. Okoli desete ure smo pristali v Helsinkih, kjer smo prestopili na drugo letalo in okoli prve ure zjutraj prispeli v Oulu. Prenočili smo v hotelu. Zjutraj smo šli na zajtrk in se nato sprehodili po mestu. V tem času leta je tam okoli -20⁰C, mi pa smo imeli le -2⁰C. Po sprehodu nas je že kar zeblo, zato smo se odpravili iskat nekaj za pojest, a so nas obvestili, da nas družine že čakajo pred hotelom. Okoli 12. ure sva se jaz in Jure odpravila k družinam. Družina, pri kateri sem bila jaz, je imela tri otroke: Amando ter dvojčka Carlos in Oliver. Bili so zelo prijazni. Še tisti večer so me peljali v mesto, kjer sem malo spoznala njihovo življenje.

PONEDELJEK, 17. 2. 2020
V ponedeljek zjutraj sem se z Amando odpravila v šolo. Šola je zelo velika. Ima štiri zgradbe in kar 1400 učencev! Tam so nam razkazali vse zgradbe šole (Isometso, Korpimetso, Ukkometso in Pikkometso), okoli 11. ure pa smo predstavili tudi druge države, ki so sodelovale v tem projektu Erasmus (Italija, Portugalska, Francija ter Slovenija). Imeli smo kratke odmore, kjer smo se lahko posladkali ter spili čaj, kavo ali sok. Okoli dveh sva z Amando odšli domov, kjer sem preživela preostanek dneva.

TOREK, 18. 2. 2020
Tudi v torek sem se z Amando zjutraj odpravila do šole. Tam so nam predstavili izobraževalni sistem ter nas naučili nekaj finščine. Po kratkem odmoru smo imeli računalniško delavnico. Igrali smo se z robotki čebelicami in ustvarjali na računalnikih. Po kosilu smo se odpravili v znanstveni center Tietomaa. Tam je veliko zanimivih stvari, najbolj pa smo uživali v športnih igrah. Bila je zelo zanimiva in zabavna izkušnja. Okoli 17. ure so po nas prišle družine in odpravili smo se domov.

SREDA, 19. 2. 2020
V sredo zjutraj smo se dobili pred hotelom in si ogledali mesto Oulu. Ogledali smo si tudi zgodovinski muzej ter izvedeli nekaj o zgodovini mesta Oulu. Po tem smo se odpravili do ledne dvorane, kjer smo imeli kosilo, nato pa smo si ogledali predstavo umetnostnega drsanja. Po tem smo si tudi mi obuli drsalke in se šli drsat. Ob 13.30 nas je pred dvorano čakal avtobus, ki nas je odpeljal v Kemi. Na poti do tja smo lahko videli tudi naravo (čeprav je bilo vse kar smo videli skozi okno gozd). Po približno eni uri vožnje smo prispeli v Kemi in si ogledali čudovite ledene gradove. V prostem času smo se sprehodili tudi do zamrznjenega Baltskega morja in ši kupili spominke. Imeli smo še večerjo, nato pa smo se odpravili nazaj v Oulu.

ČETRTEK, 20. 2. 2020
Četrtek je bil moj najljubši dan na Finskem. Ob sedmih zjutraj smo se z avtobusom odpravili v Rovaniemi, v Božičkovo vas. Na približno pol poti smo se ustavili na kavi in po treh urah vožnje končno prispeli v Rovaniemi. Tam smo imeli kosilo, nato pa smo se odpravili do hiše, kjer nas je pričakal Božiček. Vsi smo bili zelo veseli, da smo ga spoznali. Tudi tokrat smo se v prostem času odpravili po spominke, nato pa nas je čakala vožnja z jeleni. Čeprav je bila vožnja kar kratka, sem zelo uživala. Ker nas je zelo zeblo, smo se odpravili na vročo čokolado in se pogreli. Žal pa smo morali kmalu zapustiti Božičkovo vas. Peljali smo se do sorodnikov ene učiteljice, ki imajo kmetijo jelenov. Pri njih smo imeli večerjo in bili so zelo gostoljubni, na koncu pa smo se vozili še z motornimi sanmi. Želeli smo tudi videti severni sij, a nismo imeli te sreče. Okoli devete ure zvečer smo prispeli nazaj v Oulu.

PETEK, 21. 2. 2020
Zjutraj so nas družine pripeljale do šole v naravi Timosenkosken. Tam sem se tudi poslovila od družine. V tej šoli v naravi smo delali snežake in si ogledali finsko risanko Moomin (a nismo nič razumeli, ker je bila v finščini). Preizkusili smo tudi tek na smučeh, a nismo bili preveč dobri v tem. Nato smo se z mestnim avtobusom odpravili do hotela in šli malo po nakupih. Ob sedmih smo imeli poslovilno večerjo. Uživali smo v dobri glasbi in dobri hrani. Po večerji smo se poslovili od vseh in ob treh zjutraj smo se že odpravili na letališče. Okoli 6. ure smo pristali v Helsinkih, nato pa prestopili in odleteli na Dunaj. Ko smo pristali, smo komaj čakali, da se odpeljemo domov. A ko smo prišli do mesta, kjer naj bi dobili prtljago smo čakali pol ure, nato pa ugotovili, da je naša prtljaga ostala v Helsinkih. Zato smo se domov odpravili pač brez prtljage in jo med počitnicami dobili na dom. Vsi smo bili zelo veseli, ko smo spet videli dom.

Zelo sem hvaležna, da sem imela priložnost obiskati Finsko. Spoznala sem čudovite ljudi in dobila nove prijatelje. Upam, da se še kdaj vrnem tja!

Kontakt ...

Osnovna šola Pesnica

Pesnica pri Mariboru 44
2211 Pesnica pri Mariboru

Spletna stran: www.ospesnica.si
E-naslov: info@ospesnica.si
Telefon: +386 (0)2 654-42-00
Telefon: +386 (0)2 654-42-01

Obrazec za prijavo ...

Glavni meni