eduroam

eduoram w

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

 

Osnovna šola Pesnica (s POŠ Pernica) nudi možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem.

 

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in uporabnikom omogoča gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole in osnovne šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko učenci, dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj v OŠ Pesnica dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Krškem ali Mariboru oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje. Vsi uporabniki s priklopom na omrežje sprejemamajo pravila dopustne uporabe!

 

2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

Za uspešno priključitev v brezžično omrežje morate imeti  tudi veljavno uporabniško ime v domeni ospesnica.si.
Oblika uporabniškega računa: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

3. Navodila za priklop

Podrobna navodila za priklop v eduroam omrežje najdete na strani Arnes.
Lahko pa si pomagate tudi s prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT

Za uspešno prijavo v omrežje Eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji. Učenci in delavci šole uporabite obstoječe uporabniško ime, ki ga imate v domeni ospesnica.si, v obliki Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oz. zaprosite za dodelitev pri razredničarki ali kontaktni osebi.

 

4. Pomoč in kontaktne osebe

Kontaktna oseba: Boris Fliser - kabinet računalništva

Kontakt ...

Osnovna šola Pesnica

Pesnica pri Mariboru 44
2211 Pesnica pri Mariboru

Spletna stran: www.ospesnica.si
E-naslov: info@ospesnica.si
Telefon: +386 (0)2 654-42-00
Telefon: +386 (0)2 654-42-01

Obrazec za prijavo ...

Glavni meni